Slovenski nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek večji del svoje znanstvene poti raziskuje Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen. Skozi preučevanje možganov se sprašuje, kdo smo, od kod prihajamo in kam gremo.
Zavzema se za pogumnejši vstop v fenomene, ki se jih je še pred kratkim nevroznanost sramovala, jih zatirala ali se jim posmehovala in še danes vstopa na ta področja nerada – vprašanja zavesti, čustev.

Je prvi predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja, Nevrološka klinika UKC Ljubljana in dolgoletni predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Klinično in raziskovalno je aktiven predvsem na področju nevrodegenerativnih bolezni in kognitivne nevroznanosti. Za svoje prodorno, strokovno in človekoljubno delovanje na področju zdravljenja demence je leta 2018 prejel državno odlikovanje Red za zasluge.

Prof. dr. Pirtošek poleg tega vodi tudi pouk nevrologije oz. nevroloških ved drugje na Univerzi (Filozofska in Pedagoška fakulteta) in pouk Kognitivne nevroznanosti I in II na srednjeevropskem meduniverzitetnem (Dunaj, Budimpešta, Zagreb in Bratislava) študiju Kognitivne znanosti.